Διακήρυξη

Μοιραστείτε στο Facebook| Μοιραστείτε στο Twitter| Μοιραστήτε το στο Google+ Αποστολή με e-mail

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πιέζεται συνεχώς από τις αγορές. Η κρίση του Ευρώ προκαλεί ανισότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες συρινκνώνονται. Ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος. Το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς κινδυνεύει.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., έχοντας χάσει τη συνολική εικόνα και αδυνατώντας να παρακολουθήσουν τις εξελίγεις, ενδιαφέρονται μόνο για τις επερχόμενες εκλογές τους. Σήμερα, οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ευρώπη, παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, από τους αρχηγούς λίγων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Λαϊκιστικά κόμματα και αντι-ευρωπαϊκές φωνές αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη επειδή πολλοί Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και γυρνούν την πλάτη τους στην Ευρώπη.

Εμείς, ο λαός της, είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση! Η Ευρώπη μάς ανήκει. Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να την καταστρέψει. Είμαστε ευγνώμονες για τους εμπνευστές μιας διαφορετικής Ευρώπης που θα βασιζόταν στις σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ των μελών της, με οδηγό τις αρχές και το νόμο και όχι την πολιτική ισχύ που, στο παρελθόν οδήγησε σε καταστροφικούς πολέμους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι χώρες μας δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις μόνες τους. Βαλτωμένες οικονομίες, ανεργία, ανεξέλεγκτες οικονομικές αγορές και φοροαποφυγή αλλά και η κλιματική αλλαγή, το έλλειμα δημοκρατίας και το οργανωμένο έγκλημα, είναι όλα ζητήματα που απαιτούν συλλογικές απαντήσεις.

Είμαστε αντίθετοι με πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με τον τρόπο που λαμβάνονται. Η απάντησή μας δεν είναι η επιστροφή σε εθνικιστικά μοντέλα αλλά θέλουμε να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική, και να προκαλέσουμε αλλαγή στις πολιτικές, με επίκεντρο τους πολίτες της Ευρώπης.

  • Οραματιζόμαστε και θα παλέψουμε για μια Ευρώπη που προσφέρει ευημερία στους πολλούς και όχι μόνο σε λίγους, βασισμένη στην καινοτομία. Μια σύγχρονη Ευρώπη που θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης. 
  • Οραματιζόμαστε και θα παλέψουμε για μια κοινωνική Ευρώπη, όπου τα πλούσια μέλη-κράτη και εύποροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η ευημερία τους και η ασφάλειά τους, δε μπορούν να διατηρηθούν αν οι πιο αδύναμοι μένουν πίσω.
  • Οραματιζομαστε και θα παλέψουμε για μια δίκαιη Ευρώπη με τον κατάλληλο έλεγχο των οικονομικών αγορών. Με νομοθεσία που επιτρέπει την επαρκή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.
  • Οραματιζομαστε και θα παλέψουμε για μια υπεύθυνη Ευρώπη που θα συμβάλλει στην ανάσχεση της παγκόσμιας φτώχειας και των συρράξεων.
  • Οραματιζομαστε και θα παλέψουμε για μια σύγχρονη Ευρώπη, με ισχυρούς θεσμούς όπου τα εθνικά κοινοβούλια θα ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους για να αντιμάχονται τις συμφωνίες που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας ισότιμος εταίρος στην αντιμετώπιση των κρίσεων.
  • Οραματιζομαστε και θα παλέψουμε για μια δημοκρατική Ευρώπη, όπου τοπικές προσπάθειες για περιορισμό ελευθεριών σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, δεν θα γίνονται ανεκτές. Απαιτούμε τα δικαιώματά μας, όπως αυτά ορίζονται στην ευρωπαϊκή χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, να προστατεύονται και να διασφαλίζονται για τον καθένα από εμάς και σε όλα τα κράτη-μέλη.

Μπορούμε, πρέπει και θα πάρουμε ενεργή θέση τώρα. Ξεκινάμε το κίνημα πολιτών Avanti Europe με σκοπό:

  • Να αναζητήσουμε κοινές απαντήσεις στις κοινές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, με δημιουργικότητα και δυναμισμό.
  • Να αγωνιστουμε για μια ενωμένη Ευρώπη που είναι δημοκρατική, δίκαιη και προσφέρει ευημερία στους πολίτες της. Κοντά και πολύτιμη για τους πολίτες της.
  • Να κάνουμε τις φωνές των ευρωπαίων πολιτών να ακουστεί στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
  • Να αντιπαλέψουμε τις αντι-ευρωπαϊκές φωνές που οδηγούν στην απομόνωση και σε λιγότερη δημοκρατία.

Είμαστε ανεξάρτητοι, πραγματιστές αλλά παθιασμένοι. Και είμαστε πολλοί. Πρέπει μόνο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ενώσουμε τις φωνές μας. Για να το πετύχουμε θα χρησιμοποιούμε σύγχρονα αλλά και καταξιωμένα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας.

Η μάχη για το ευρωπαϊκό μας όραμα μόλις άρχισε. Ελάτε μαζί μας στην προσπάθεια να το κάνουμε πραγματικότητα!