Σχετικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση καθώς και η αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα, έχουν οδηγήσει τους πολίτες στη δυσπιστία και την αμφισβήτηση των ίδιων των θεμελιωδών αρχών του συστήματος. Και η αμφισβήτηση από τους πολίτες μεταφράζεται σε μικρότερη δέσμευση προς την ενωμένη Ευρώπη από την πολιτική ηγεσία των κρατών μελών.

Το Avanti Europe ! δημιουργήθηκε από μια ομάδα προβληματισμένων Ευρωπαίων, οι οποίοι επιθυμούν να σπάσει ο επικίνδυνος φαύλος κύκλος που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδες λύσεις. Δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με στόχο να κινητοποιηθούν εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ήπειρο σχετικά με Ευρωπαϊκά ζητήματα θεμελιώδους σημασίας, χρησιμοποιώντας καινοτόμες επικοινωνιακές καμπάνιες και μέσα ενεργούς συμμετοχής.

Το Avanti Europe ! θέλει μια πρωτοπόρα και φιλόδοξη Ε.Ε. που θα προωθεί το δημοκρατικό όραμα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, βασισμένης στις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι καμπάνιες θα επικεντρώνονται σε κοινές ανησυχίες και προκλήσεις που ξεπερνούν εθνικά σύνορα και απαιτούν μια Ευρωπαϊκή απάντηση (όπως λ.χ. το περιβάλλον και η εξάντληση των φυσικών πόρων, η διαφάνεια και η συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων κ.α.). 

Είμαστε αντίθετοι με πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με τον τρόπο που λαμβάνονται. Η απάντησή μας δε βρίσκεται στην επιστροφή σε αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά, μέσω άσκησης εποικοδομητικής κριτικής στις αποφάσεις και πίεσης, στην επιλογή των εναλλακτικών που έχουν στο επίκεντρό τους, τους πολίτες της Ευρώπης και τις ανάγκες τους. 

Το Avanti Europe ! επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ακούγεται η φωνή τους εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ε.Ε. Να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών σε ευρύτερο, υπερεθνικό επίπεδο και, σταδιακά, να συμβάλει στην επικράτηση μια δικαιώτερης κοινωνίας που τοποθετείται αντίθετα στο λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τα άκρα. 

Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών, ιδεαλιστές αλλά και πραγματιστές. Το κίνημά μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναζητά πηγές υποστήριξης από ιδιώτες και συλλόγους ή οργανισμούς που συμφωνούν με τους στόχους του.